23.6 C
Amsterdam
22 september 2024
Motocrossplanet
Home » Belgen Vanluchene-Janssens wereldkampioen sidecarcross 2024

Belgen Vanluchene-Janssens wereldkampioen sidecarcross 2024

De Belgen Marvin Vanluchene en Glenn Janssens werden vandaag in de laatste Grand Prix van het seizoen wereldkampioen zijspan motorcross. Het is de eerste wereldtitel die het duo samen weet te behalen.

Marvin Vanluchene werd in 2018 wereldkampioen met de Nederlander Ben van den Bogaart als passagier.

In 2023 werd Marvin Vanluchene opnieuw wereldkampioen met de Fransman Nicolas Musset als passagier.

Voor het seizoen 2024 moest Marvin op zoek naar een nieuwe passagier/bakkenist. Hij ging in zee met de Aarschottenaar Glenn Janssens die eigenlijk zijn helm al aan de wilgen had gehangen. Het bleek de juiste keuze te zijn om voor seizoen 2024 de handen in elkaar te slaan.

Tijdens de voorlaatste Grand Prix van het seizoen in het Duitse Rudersberg liep Marvin een breuk op aan zijn pink en Glenn hield 3 gebroken ribben over aan een valpartij. Toch wisten de bikkelharde Belgen de GP op een 4de plaats te beëindigen.

Ook vandaag was het voor beide atleten op de tanden bijten. Het spectaculaire circuit vroeg het uiterste van de mannen. Wie ooit een breuk heeft opgelopen kan zich best inbeelden wat iemand moet doorstaan in volle inspanning.

Voor de eerste reeks sprak ik nog met Glenn Janssens over zijn blessure. Intapen van de ribbenkas was niet mogelijk omdat zijn middenrif ook schade had opgelopen. Hij kon heel moeilijk ademhalen, intapen maakte het alleen maar erger. Hij gebruikte pijnstillers om het iets dragelijk te houden.

Reeks 1

Lange tijd zaten Vanluchene-Janssens in een comfortabele positie om al in de eerste reeks de wereldtitel te pakken. Pas in de laatste ronde rukte de tweeling Lielbardis op naar de leiding. Vanluchene-Janssens zaten in 4de stelling en dat betekende dat ze net 1 punt tekort kwamen om al na de eerste reeks de wereldtitel te pakken.

Na de aankomst werd het stil bij de Belgen. Dat ene verdomde puntje. De voorsprong was nog comfortabel maar als Marvin en Glenn in de tweede reeks af te rekenen kregen met mechanische pech zou de wereldtitel in rook opgaan, en dat wist Marvin heel erg goed.

Plots kwam er een rare twist in het hele verhaal. Vele rijders werden uit de uitslag genomen omdat ze tijdens de wedstrijd de gele vlag hadden genegeerd, en toch een sprong voluit hadden genomen.

Hierdoor werden er ook rijders die in de eerste reeks tussen de winnaars Lielbardis en Vanluchene-Janssens zaten. Door deze wijziging hebben Marvin en Glenn nu 26 punten voorsprong op de Letse tweeling Lielbardis. Hierdoor zijn ze zeker van de wereldtitel in 2024.

In de tweede reeks zijn er nog 25 punten te verdienen, dus de zaak is geklonken voor de Belgen.

 

Statistiek seizoen Marvin Vanluchene en Glenn Janssens

Er zijn 2 Grand Prix wedstrijden in Frankrijk verreden en in Duitsland (verschillende locaties)

 

4 Grand Prix overwinningen – Tsjechië, België, Frankrijk, Duitsland

1 x 2de plaats in GP – Nederland

2 x 3 de plaats in GP – Frankrijk, Polen

1 x 4 de plaats in GP – Duitsland

1 x 6 de plaats in GP – Portugal

Een 3de plaats in de eerste reeks in de finale GP van het seizoen. De tweed reeks moet nog gereden worden.

 

Photocredits: WSC