22.6 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Kawasaki KX-F 250 model 2025 uitvoerig getest

Kawasaki KX-F 250 model 2025 uitvoerig getest

De afgelopen 50 jaar zijn de Kawasaki crossmotoren niet weg te denken uit de motorsport. Het merk, dat veel rijders heeft gebracht naar podiums en titels zowel binnen als buiten Europa. Daarnaast een merk wat constant probeert te verbeteren en nu in 2025 met een officieel fabrieksteam in de MX2 klasse gaat uitkomen, naast hun vaste team in de MXGP klasse.

Ook hierbij hoort de nieuwe KX 250F. Dit is een compleet vernieuwde motorfiets, nadat de KX 450F zijn update in 2024 heeft gehad. De KX 250F stond al bekend voor zijn goed sturende frame en vermogen, maar nu zouden ze echt een grote stap hebben gemaakt. Op een mooie crossbaan in Duitsland stapte de ervaren Wesley Pittens op de motor om zijn bevindingen met ons te delen.

Kawasaki heeft het nieuwe model ontwikkeld op het nieuwe regelement dat in 2025 ingaat. Zo zijn de motoren erg stil en gemaakt voor de 109 DB regel. Hiermee zou je denken dat ze ook vermogen zouden moeten gaan inleveren, maar dit is zeker niet het geval. De 2025 modellen hebben een compleet ander vermogen gekregen, wat ook duidelijk merkbaar is. De motor heeft een fijn gasresponse, iets wat ik zeer fijn vind bij de 250 modellen. Daarmee levert de KX250F een goed koppel, maar loopt daarna ook goed door. Wat ik zelf persoonlijk een groot pluspunt vond is dat de tweede versnelling erg lang is. Dit is erg fijn met de start, hierdoor kun je net wat langer doortrekken als normaal waardoor je vaak net met het stuur voorbij je concurrent bent.

Ook hebben we getest met de vernieuwde Kawasaki app. Een app waarmee je de motor meer of minder benzine kunt geven of de ontsteking kunt aanpassen. Dit hebben we geprobeerd en wat ik vooral belangrijk vind is dat zoiets er niet voor de sier erop zit maar ook daadwerkelijk effect heeft. Dat was zeker het geval bij dit model. We hebben hiermee verschillende afstellingen getest, en zo de motor naar persoonlijke wens kunnen instellen. De app is ook gemakkelijk en overzichtelijk voor gebruik.

Het frame van de KX 250F is aangepast en dit was ook wel duidelijk te merken in de zit positie. De wat hoekige radiateur kap van het oude model is veel glooiender geworden in 2025, wat het voor mij een stuk natuurlijker liet voelen tijdens het rijden. De motor is erg smal geworden en voorzien van een Renthal stuur in combinatie met de ODI Handvaten. Daarnaast zijn de voetsteunen op hoogte in te stellen met een verschil van 5MM. Dit allemaal om de motor nog meer persoonlijker te kunnen instellen.

De vering vond ik erg goed, voor een motor dat zo uit de box komt. De motor voelde al direct veilig tijdens het rijden. De motor had comfort en met springen geen harde en onverwachte klappen. Iets wat niet vanzelf sprekend is bij een motor die zo uit de winkel rolt. Daarnaast vond ik het koppelingssysteem goed werken, maar de remmen waren nog beter! Vaak krijg je een wat sponsig gevoel in de rem nadat ze wat warmer worden, maar dit was bij de Kawa totaal niet. Ze bleven constant hetzelfde ondanks de warme temperaturen.

Conclusie:
De Kawasaki KX250-F 2025 is een erg goede motorfiets, wat past bij een hobby rijder, maar ook bij de wedstrijdrijder. Een motor waar je gewoon direct mee aan de start kunt gaan staan. Ik was er erg van onder de indruk en vind het een goed sturende motor, met goede vering, remmen en zitpositie.

Voor een uitgebreide uitleg over alle nieuwe aanpassingen klik op de volgende link: https://www.kawasaki.nl/nl/products/Motocross/2025/KX250/overview?Uid=08EAXlhaCg1cWlwKDV1YXFtfDQpZCQ0LCgxeXg0JUV1fWVA

Voor een korte impressie van de test zie het youtube filmpje: