16.8 C
Amsterdam
18 september 2024
Motocrossplanet
Home » Benistant zevende en Reisulis vecht zich naar achtste plaats in de Grand Prix van China

Benistant zevende en Reisulis vecht zich naar achtste plaats in de Grand Prix van China

Thibault Benistant van Monster Energy Yamaha Factory MX2 is in de voorlaatste wedstrijd van het wereldkampioenschap MX2 in Shanghai, China zevende geworden. Karlis Alberts Reisulis werd achtste en scoorde hetzelfde aantal punten als Benistant. Rick Elzinga werd in de eerste manche achtste maar moest in de tweede manche na een valpartij opgeven.

Voor de maandag werd er extreem weer voorspeld waardoor de organisatie besloot om het wedstrijdprogramma in te korten naar enkel de zondag zodat het in ieder geval door kon gaan. De wedstrijd werd verreden onder droge, warme omstandigheden en was voor velen een aanslag op de conditie.

In de eerste manche kwam Benistant in het middenveld uit de start en moest van buiten de top tien terug naar voren zien te komen. Binnen een aantal ronden kwam hij de top tien binnen maar omdat de kopmannen hetzelfde tempo reden, kon hij niet verder naar voren komen en behield zijn positie tot aan de finishvlag.

In de tweede manche moest hij opnieuw na een matige start terug naar voren komen. Door zijn goede snelheid in de bochten wist hij de ene na de andere rijder te passeren en kwam terug naar een zesde plaats. In het midden van de wedstrijd wist Andrea Adamo hem te passeren waardoor hij terug viel naar een zevende plaats. Met nog drie ronden te gaan wist hij Reisulis in te halen en liep in op Adamo maar was niet in staat om hem terug te pakken. Door het goede scoren van Benistant in China is hij in de tussenstand twee plaatsen opgeklommen en staat nu elfde.

Reisulis kwam met koorts naar China en door het warme weer had hij het zwaar. Reisulis pakte goede start en nam in de tweede manche zelfs kopstart. Hij wist de koppositie tot na het midden van de wedstrijd in handen te houden totdat de vermoeidheid toesloeg. Hij verloor vele plaatsen en na een negende plaats in de eerste manche werd hij zevende in de tweede manche. In het dagklassement leverde dit hem een achtste plaats op. In de tussenstand blijft hij op een vijftiende plaats staan.

Rick Elzinga eindigde op een goede achtste plaats in de eerste manche maar kwam in de tweede manche in de beginfase ten val. Gelukkig raakte hij hierbij niet geblesseerd maar wel betekende dit het einde van zijn dag. Elzinga blijft hiermee op een zevende plaats staan in de tussenstand en kan niet meer worden ingehaald.

In het weekend van 28, 29 september wordt de laatste wedstrijd verreden in Spanje.

Commentaar Thibault Benistant: ‘’Vandaag was ok maar ik had slechte starts en voelde dat ik verkrampt reed. In de eerste manche reed ik niet echt goed maar in de tweede manche probeerde ik minder agressief te remmen in de bochten en dat pakte goed uit. Omdat ik conditioneel goed ben, viel de korte tijd die we tijdens de manches hadden wel mee. Het was zeker zwaar maar het was goed te doen.’’

Commentaar Karlis Alberts Reisulis: ‘’Ik kamp de laatste weken met koorts en ik slaap niet goed. Daardoor werd ik tegen het einde van de manches moe, wat te verwachten was.  In de eerste manche begon ik goed op een vierde plaats en nam de derde plaats over. Toen begon de koorts op te spelen en ik heb me nog nooit zo moe gevoeld. De tweede manche begon beter omdat ik kopstart nam. Ik reed zo’n twintig minuten aan de leiding totdat ik viel. Ik verloor veel plaatsen en eindigde op een zevende plaats. Wetende dat ik niet 100 procent was, ben ik blij met hoe het is verlopen.’’

Commentaar Rick Elzinga: ‘’Het rijden ging ok maar slaagde er helaas niet in om de klus te klaren. In de tweede manche werd ik aan de achterkant geraakt en dit had een valpartij tot gevolg. Hierbij kreeg Ik een harde klap tegen mijn hoofd en nek en heb de wedstrijd verlaten. Nog één wedstrijd te gaan in Spanje over twee weken.”

Photocredits – Fullspectrum Media