14.8 C
Amsterdam
18 september 2024
Motocrossplanet
Home » Motorcrossers met E-aandrijving – is dit de toekomst?

Motorcrossers met E-aandrijving – is dit de toekomst?

Bron: https://unsplash.com/de/fotos/jqlXLIj3aS8

Motorsport is een uiterst spannende aangelegenheid en trekt door zijn veelzijdigheid veel fans over de hele wereld. Van Formule 1 tot DTM of NASCAR, in principe is er voor elke smaak een geschikte motorsport. Degenen die liever voertuigen op twee wielen hebben in plaats van vier, moeten eens kijken naar motorcross.

Deze motoren vereisen, net als het spelen in het populaire casino777, een sterk winnaarsinstinct. En, natuurlijk, groot rij talent. Alleen hiermee kan uiteindelijk succes worden behaald. Ook al hebben motorcrossers nu al veel fans, deze voertuigen zouden in de toekomst nog interessanter kunnen worden, omdat de omschakeling naar motoren met E-aandrijving in volle gang is.

Welke soorten motorcross zijn er eigenlijk?

Liefhebbers van coole motoren, spannende races en ongelooflijke manoeuvres en sprongen komen zeker aan hun trekken bij sportevenementen met motorcrossmachines. De geschiedenis van de motorcross gaat meer dan 100 jaar terug en bevat een grote verscheidenheid, die tot op de dag van vandaag voortdurend is geëvolueerd. Tegenwoordig is de sport met deze motoren voornamelijk verdeeld in drie categorieën: Motocross, Freestyle Motocross en Supercross.

Bij de klassieke motorcross spreken we van wedstrijden over meerdere ronden op open terrein. In de regel zijn de circuits voorzien van enkele sprongen die de vaardigheden van de rijders op de proef stellen. In de meeste gevallen zijn deze sprongen echter verspreid over een groot gebied. Bovendien zijn de banen vaak breed, zodat de ruiters ook in duels afstand van elkaar kunnen houden.

Er zijn enkele nadelen voor de toeschouwer bij deze motorcross sport. Zo vinden de meeste wedstrijden plaats in de open lucht, wat bij slecht weer wat lastig kan zijn. Bovendien hebben de toeschouwers vanaf hun plaats op het circuit vaak slechts zicht op een klein deel van de race. De Supercross-variant is een indoor evenement waar de fans op de tribune een veel beter overzicht hebben.

Bij de supercross zijn de circuits voor het grootste deel wat veeleisender geprepareerd, zodat nog meer vaardigheid vereist is. Dat is duidelijk omdat er veel meer sprongen en scherpe bochten zijn. Supercross wordt beschouwd als een grote fanfavoriet. De derde variant is freestyle motorcross. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een aangepaste vorm van motorcross en hier ligt de nadruk vooral op trucs. In plaats van racen ligt de nadruk hier op het beheersen van de motor en welke trucs je ermee kunt doen.

Zou het toegenomen gebruik van E-aandrijvingen een verrijking zijn voor motorcrossers?

Motorcrossers behoren niet voor niets tot de populairste tweewielers. Ze zijn uiterst veelzijdig en blijken betrouwbare voertuigen, zelfs op moeilijk terrein. In de motorsport zijn deze motoren onmisbaar geworden. Deze motoren hebben echter niet de beste CO₂-balans. Een crossmotor is niet bepaald de milieuvriendelijkste manier om van A naar B te komen. De laatste jaren is de publieke kritiek op de motor- en racesport sterk toegenomen. Die kritiek betreft vooral het aspect milieuvriendelijkheid of hoge CO₂-uitstoot. Vroeg of laat zal het nodig zijn om ook motorcrossers zo her te ontwerpen dat ze minder verantwoordelijk zijn voor schadelijke uitstoot.

En dit is waar E-drive in het spel komen. Ze zullen niet alle problemen oplossen, maar ze kunnen een nieuw tijdperk in de motorsport inluiden dat veel milieuvriendelijker zal zijn. Minder CO₂ en meer aandacht voor de planeet Aarde zijn inderdaad een verrijking en dat geldt dus ook voor E-aandrijvingen voor de toekomstige motorcrossers.

Crossmotoren met E-aandrijving zijn ook interessant voor privéplezier

Iedereen die ooit met eigen ogen een motorcrosswedstrijd heeft gezien, zal gefascineerd zijn door deze motoren. Het zijn zeer wendbare metgezellen op twee wielen die niet alleen ongelooflijke snelheden kunnen opbouwen, maar ook in staat zijn om te dienen voor geweldige stunts. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen plezier beleven aan de aanschaf van een kwaliteitsmotor voor dagelijks en privé-gebruik.

Deze motoren zijn zeer geschikt voor actie in trainingscircuits of offroad, omdat ze zeer goed rijden op natte of zelfs modderige oppervlakken en een hoge mate van stabiliteit hebben. Het beheersen van de besturing kan enige training vergen, vooral in het terrein, maar als u de tijd neemt om goed te kijken naar de omstandigheden van het voertuig en de ondergrond, zult u snel een geheime motorcrosser worden. Natuurlijk is het voor beginners zeer raadzaam hun eigen kunnen niet over te schatten en het aspect veiligheid serieus te nemen. Bij offroad rijden kan een valpartij een constante zijn. Daarom is het dragen van beschermende kleding en een stevige helm aan te raden.

Wie goed uit de voeten kan achter het stuur van een crossmotor, kan geleidelijk aan meer vertrouwen krijgen en bewijzen welke geweldige mogelijkheden deze motoren met elektrische aandrijving ook in particuliere handen kunnen bieden.

E-aandrijvingen zullen in de toekomst steeds belangrijker worden in alledaagse voertuigen en in de professionele motorsport.

De mens is als levend wezen in staat de toekomst te plannen. Dit evolutionaire voordeel van onschatbare waarde mag nooit worden onderschat en is een praktisch voordeel op talloze gebieden van het leven. Vooral op het gebied van vervoermiddelen zal het in de komende jaren en decennia noodzakelijk zijn een hoog niveau van aanpassingsvermogen te bereiken. Het bevorderen en verbeteren van alternatieve aandrijvingen weg van benzine is een elementaire taak voor de huidige generatie om de volgende generatie mensen een basis te bieden voor milieuvriendelijke vervoermiddelen. E-drive zijn zeker niet de enige optie, maar wel een zeer belangrijke.

Elektrische motoren zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk een steeds belangrijker deel van ons dagelijks leven gaan uitmaken. Dit geldt niet alleen voor veranderingen in de professionele motorsport, zoals motorcrossers. Ook alledaagse voertuigen zullen waarschijnlijk steeds meer op deze vorm van aandrijving gaan vertrouwen, omdat deze talrijke voordelen te bieden heeft.

Natuurlijk moet er op dit gebied nog veel onderzoek worden verricht, want de E-batterijen moeten langer meegaan en een hogere capaciteit hebben, maar de eerste stappen zijn gezet. Daarom is de E-aandrijving in motorcrossers en andere voertuigen een toekomstgerichte technologie waarop veel hoop is gevestigd om een deel van de energietransitie te beheersen.