16.8 C
Amsterdam
19 september 2024
Motocrossplanet
Home » Team Belgium Sidecar & Quadscross of Nations 2024

Team Belgium Sidecar & Quadscross of Nations 2024

De FIM Sidecarcross & Quads of Nations zal dit jaar plaatsvinden in Loket (Tsjechië) op 28 en 29 september 2024. Team manager Wim Verbrugghe maakte de selecties van beide teams bekend.

Team Belgium Sidecarcross of Nations

  • Marvin Vanluchene (B) – Robbe de Veene (B)
  • Davy Sanders (B) – Jarno Steegmans (B)
  • Jason Van Daele (B) – Loet van der Putten (NL)

Team Belgium behoort elk jaar bij de favorieten voor de podiumplaatsen tijdens de Sidecarcross of Nations,  en geldt steeds als outsider voor de overwinning. Ook dit jaar, met drie teams die bijna constant in de top tien van de WK-wedstrijden terug te vinden zijn, is dit opnieuw het geval.  Tijdens de zaterdagse kwalificaties zijn de Belgische sidecars jaar na jaar op hun best in de Sidecarcross of Nations, en slagen er telkens in om de pole-position of een andere uitstekende startpositie voor ’s zondags af te dwingen. Helaas loopt het op zondag bijna elke keer verkeerd voor de zwart-geel-rode armada. Een lange rij tegenslagen (materiaalpech, blessures op zondag, verkeerde beslissingen) zorgden er de afgelopen jaren voor dat de Belgen telkens met lege handen terug naar huis moesten, ondanks sterke individuele prestaties. Dit jaar wordt het hopelijk anders.

Marvin Vanluchene kent de smaak van de overwinningen in het wereldkampioenschap. Zijn jonge co-piloot Robbe de Veene , won al een keertje de Sidecarcross of Nations (in 2022, als lid van team Nederland, als co-piloot bij Koen Hermans) . Zij zijn dan ook het speerpunt voor het Belgische team in Loket.  De twee andere rijders, Davy Sanders en Jason Van Daele, beiden eveneens geassisteerd door jonge, talentrijke co-piloten, hebben allebei een snelle starttechniek in huis, en moeten zorgen voor de aanvullende topresultaten om team Belgium terug op het eindpodium te brengen, daar waar ze eigenlijk thuis horen.

Team Belgium Quadscross of Nations

  • Jan Vlaeymans (B)
  • Dirk Schelfhout (B)
  • Sven Siongers (B)

De Quads discipline heeft het, net als de sidecars-discipline, de jongste jaren niet makkelijk in België. Er is geen nationale competitie meer in eigen land zodat de rijders telkens naar het buitenland moeten om zich te meten. Bovendien mist team België dit jaar de deelname van toprijder Randy Naveaux, de enige quadrijder die de afgelopen jaren in staat was om te wedijveren met de ongenaakbare Amerikaanse quad rijders. Met Jan Vlaeymans (toprijder in het KNMV Nederlands kampioenschap), Dirk Schelfhout en Sven Siongers die in eigen land de regionale races domineren, heeft team België voldoende ervaring en kwaliteit  in huis om zich ruim binnen de top tien te positioneren in de Quadscross of Nations in Loket.

Tekst : Rik Claeys
Foto’s: FIM Sidecarcross World Championship | www.fimsidecarcross.com