19.6 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Topdag voor de Nederlanders

Topdag voor de Nederlanders

Met drie Nederlandse overwinningen en eenmaal een tweede plaats had de tweede dag van de Nederlandse motorcross Grand Prix in Arnhem niet beter kunnen verlopen. Winst was er voor Jeffrey Herlings (MXGP), Lotte van Drunen (WMX) en Gyan Doensen (EMX125), terwijl Kay de Wolf tweede werd in de MX2 en Lynn Valk derde in de WMX. De vele duizenden toeschouwers beleefden een fantastische motorsportdag op Motorsportpark Gelderland Midden.

Jeffrey Herlings maakte het zichzelf niet gemakkelijk, want een matige start in de eerste manche betekende dat hij een inhaalrace moest rijden. Hij keek aanvankelijk tegen een grote achterstand aan, maar in het tweede deel van de race ging hij er even goed voor zitten en stormde door het veld naar voren. Met nog drie ronden te gaan verdrong hij wereldkampioen Jorge Prado van de leiding en won de eerste manche. In de tweede race was zijn start beter en kwam hij al voor de race halverwege was op kop. Hij duldde daarna niemand bij hem in de buurt. Herlings over zijn races: “1 en 1 is OK. Ik moet nu proberen mijn starts te verbeteren.” Dat kan hem een hoop inhaalwerk schelen, inhaalwerk dat veel energie kost. Dat Herlings dat kon bewijst dat zijn conditie in orde is.

Info: boer.krabbendam@home.nl

Na zijn zege in de kwalificatierace presteerde Glenn Coldenhoff op de racedag ook voortreffelijk. In beide manches had hij kopstart. Coldenhoff bleef in beide manches voorin en werd derde en vierde. Daarmee werd hij in het dagklassement vierde achter Herlings, Prado en Tim Gajser, die nog steeds het klassement aanvoert. Prado is tweede met slechts 9 punten achterstand. Met 35 punten achterstand is Herlings zeker nog kansrijk op de wereldtitel MXGP, want er zijn nog 240 punten te verdelen in de resterende vier GP’s.

In de MX2 kwam Kay de Wolf al in de derde ronde van de eerste race op kop. Hij liet in de slotfase het tempo iets zakken, waardoor zijn teamgenoot Lucas Coenen hem tot op een seconde kon naderen, maar een bedreiging voor De Wolf vormde de Belg niet. In de tweede race leidde aanvankelijk Sacha Coenen, die werd afgelost door zijn tweelingbroer Lucas. De Wolf volgde op de tweede plaats, maar met nog wel een redelijk gat te overbruggen. Net toen iedereen een aanval verwachtte stokte het tempo van de Brabander. Door een motorische defect verloor zijn Husqvarna vermogen. De motor hield het gelukkig nog wel uit tot het einde; De Wolf werd nog vierde. Totaal leverde hem dat de tweede plaats op achter Lucas Coenen, die zijn achterstand op De Wolf verkleinde tot 44 punten. De Wolf was gelaten onder de tegenslag: “Het is zoals het is, maar gelukkig sta ik nog wel steeds bovenaan.” Hij gaat al vanaf de eerste GP aan de leiding, maar mag zich zeker nog niet rijk rekenen met nog vier wedstrijden te gaan.

Rick Elzinga reed twee goede races, waarin hij zesde en zevende werd. De met een wildcard rijdende Cas Valk en Ivano Erp (normaal uitkomend in de EMX250) weerden zich prima tussen de GP-rijders en werden tiende en elfde.

Info: boer.krabbendam@home.nl

De WMX heeft in het eerste weekend van september in Turkije de laatste race van hun serie van zeven wedstrijden. Lotte van Drunen deed uitstekende zaken in Arnhem, want zij bouwde haar voorsprong op haar Spaanse rivale Daniela Guillén uit van drie tot zeventien punten. Net als op zaterdag was ook Van Drunen op zondag een maatje te groot voor de andere dames. De enige die bij haar in de buurt kon blijven was wereldkampioene Courtney Duncan, die achter Van Drunen tweede totaal werd. Als derde mocht Lynn Valk op het podium plaatsnemen. Guillén bleef steken op de vierde plaats.

Info: boer.krabbendam@home.nl

De dag begon met de tweede manche van de EMX125. Net als gisteren won ook nu weer Gyan Doensen. De strijd om het kampioenschap is daardoor zeer spannend geworden, want de Limburger behaalde 13 punten meer dan koploper Noel Zanocz, waardoor de voorsprong van de Hongaar met nog twee wedstrijden te gaan is geslonken tot slechts vijf punten.

De complete uitslagen en WK-standen zijn te vinden op https://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx.