19.6 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Vliegende start Nederlanders in MXGP Arnhem

Vliegende start Nederlanders in MXGP Arnhem

De Nederlandse toeschouwers kregen op de eerste dag van MXGP van Arnhem op het zonovergoten Motorsportpark Gelderland Midden een fantastische dag motorcross voorgeschoteld. Een dag waarin de Nederlanders een hoofdrol opeisten.

Na de trainingen werden er vier wedstrijden verreden, de eerste manches van de WMX (de damesklasse) en de EMX, gevolgd door de kwalificatieraces van de MX2 en de MXGP. Een jaar geleden was Lotte van Drunen oppermachtig bij de dames. Ze was ook nu de afgetekende winnares van de eerste race van de WMX. Wereldkampioene Courtney Duncan uit Nieuw-Zeeland kon haar goed volgen, maar realiseerde zich in de laatste ronde dat er voor haar echt niet meer in zat dan de tweede plaats. Tot het Nederlandse succes droeg ook Lynn Valk bij, want zij eindigde als derde. In de strijd om de wereldtitel is de Spaanse Daniela Guillén de belangrijkste rivale van Lotte van Drunen, want na de vorige wedstrijd werden ze door slechts drie punten van elkaar gescheiden. Guillén kwam zaterdagmiddag in Arnhem niet verder dan de vijfde plaats, waardoor ze negen punten verspeelde op Van Drunen, die het resultaat van haar en Guillén in één woord samenvatte: “Super!”.

In de EMX125 leidde Gyan Doensen van start tot finish. De Limburger nam meteen enige afstand en gaf zijn rivalen geen enkele kans bij hem in de buurt te komen. Tweede, op acht seconden, werd de Hongaar Noel Zanocz, de leider in de stand. Dani Heitink finishte als vijfde.

Info: boer.krabbendam@home.nl

De kwalificatierace van de MX2 werd de race van Kay de Wolf. Hij had de pech kort na de start onderuit te gaan en liep meteen een zeer grote achterstand op. Hij liet zich daar niet door ontmoedigen en begon aan een geweldige inhaalrace. Van de vijftiende plaats bij de eerste doorkomst wist hij zich, tot groot enthousiasme van de Nederlandse toeschouwers, op te werken naar de tweede plaats. Lucas Coenen was te ver voor om hem nog van de zege te kunnen afhouden. Rick Elzinga eindigde als zevende, de met een wild card rijdende Cas Valk finishte als negende.

Glenn Coldenhoff, sinds dit jaar fabrieksrijder voor Fantic in de MXGP, had tot nu toe nog geen enkele overwinning geboekt. Hij reed een geweldige kwalificatierace, had kopstart en hoe fel hij ook op de huid werd gezeten, hij bleef tot het zwaaien van de finishvlag op de eerste plaats. Daarvoor moest hij alles geven, want binnen twee seconden na hem kwamen Jorge Prado en Romain Febvre als tweede en derde over de finish. Jeffrey Herlings zette een sterk slotoffensief in, maar kwam niet verder dan de vierde plaats. Tim Gajser werd vijfde, Calvin Vlaanderen zesde. Het debuut van Ducati in de motorcross leverde de teruggekeerde Tony Cairoli de zevende plaats op.

De complete uitslagen en WK-standen zijn te vinden op https://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx.