22.6 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Jeffrey Herlings op podium in Zweden

Jeffrey Herlings op podium in Zweden

Een week voor de Nederlandse MXGP in Arnhem heeft Jeffrey Herlings zich in Zweden niet met de strijd om de overwinning kunnen bemoeien. Herlings raakte in de openingsronde van de eerste manche buiten de baan en verloor daarbij vele plaatsen en moest aan een inhaalrace beginnen. Dat leverde hem nog de vijfde plaats op. In de slotronde wilde Herlings proberen de vierde plaats van Jeremy Seewer af te pakken, maar had de pech dat zijn motor afsloeg. Hij had voldoende voorsprong op Calvin Vlaanderen, zodat hij zijn vijfde plaats kon vasthouden. Glenn Coldenhoff reed de hele race rond de negende plaats en werd ook op die positie afgevlagd. Brian Bogers maakte op de elfde plaats liggend een zware val, waardoor hij moest opgeven. Hij ging in de tweede manche niet van start.

Voorin gebeurde er niets opvallends in de tweede manche. De volgorde na de eerste ronde – Prado leidend voor Herlings en Tim Gajser – bleef ongewijzigd tot aan het vallen van de finishvlag. Vlaanderen had een redelijke start, wist zich enkele posities te verbeteren en was vijfde op de finish. Coldenhoff startte goed en wist zich de hele manche voorin te handhaven en werd zesde.
Wereldkampioen Jorge Prado won de Grand Prix door in beide manches als eerste te worden afgevlagd. De tweede plaats ging naar Gajser, die tweede en derde werd in Uddevalla. Als derde stond Herlings op het podium. Het was de elfde achtereenvolgende Grand Prix dat Herlings op het podium stond.

Op zaterdag had Herlings de pech dat hij snel na de start ten val kwam, waardoor hij op slag kansloos was voor een hoge klassering in de kwalificatierace. Vanaf de zeventiende plaats bij de eerste doorkomst wist hij nog op te klimmen naar de zevende plaats. Daarmee was hij tweede Nederlander; Bogers werd vierde. Het laatste punt ging naar Coldenhoff, die tiende werd.

Kay de Wolf reed in de MX2 zeker niet zijn beste wedstrijd van het jaar, al was het begin van het weekend veelbelovend met winst in de kwalificatierace. De klassementsleider ging in de tweede ronde onderuit en werd teruggeworpen naar de dertiende plaats. In zijn haast om naar voren te komen dook De Wolf nogmaals in het zand. Hij liet zich niet ontmoedigen en wist nog zevende te worden. De tweede manche verliep beter voor De Wolf, die in de slotfase even derde lag voor Simon Längenfelder, maar de Duitser pakte hem weer terug, waardoor De Wolf als vierde over de finish kwam. Rick Elzinga en Jens Walvoort reden twee goede races, waarin Elzinga achtste en negende werd en Walvoort dertiende en veertiende.

Beide manches werden gewonnen door de Belg Lucas Coenen, de teamgenoot van De Wolf. In de WK-stand zag De Wolf zijn voorsprong op Coenen met zestien punten slinken, maar het verschil bedraagt nog altijd 49 punten met nog vijf GP’s te gaan. Elzinga handhaafde zich op de zevende plaats.

Ivano van Erp en Cas Valk rijden in de EMX250. Omdat deze klasse in Arnhem niet aan de start komt rijden ze in de Nederlandse GP met een wild card mee in de MX2. Van Erp won in Zweden de EMX250, Valk greep met een vierde plaats net naast het podium.

Naast de MXGP, MX2 en WMX rijdt in Arnhem de EMX125. Deze klasse reed vandaag ook in Uddevalla en leverde Gyan Doensen de derde plaats op; met evenveel punten werd Dani Heitink vierde.

De complete uitslagen en WK-standen zijn te vinden op https://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx.

Photocredits Ray Archer en Photocredits Full Spectrum