18.8 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Voorbeschouwing MXGP Arnhem

Voorbeschouwing MXGP Arnhem

In het weekend van 17 en 18 augustus zijn de Nederlandse rijders favoriet om drie klassen tijdens de Grand Prix motorcross van Nederland in Arnhem te winnen. In de MXGP wordt gerekend op het Wilhelmus voor Jeffrey Herlings, Kay de Wolf geldt als grote kanshebber in de MX2, Lotte van Drunen is torenhoog favoriet bij de dames.

 

MXGP: vier Nederlandse podiumkandidaten

Een jaar geleden verliep de MXGP van Arnhem rampzalig voor Herlings. Bij een op zich onschuldige val in de eerste training landde hij zo ongelukkig dat hij een sleutelbeen brak. Herlings nam ruim de tijd om te herstellen en kon fit aan het seizoen 2024 beginnen. In de eerste Grand Prix van dit jaar bleek hij nog niet over voldoende wedstrijdritme te beschikken, maar daarna telde hij in elke GP mee. In de tot nu toe verreden veertien GP’s (28 manches) kwam Herlings in tien manches als winnaar over de finish. Herlings won drie GP’s, was ook drie keer tweede en daarnaast nog vier keer derde. In de WK-stand bezet Herlings de derde plaats op slechts 38 punten van leider Tim Gajser. Tussen hen in staat huidig wereldkampioen Jorge Prado, die veertien punten meer heeft dan Herlings. Per Grand Prix zijn er 60 punten te verdelen: 10 voor winst in de kwalificatierace op zaterdag en twee keer 25 in de beide manches op zondag. Er staan nog zes wedstrijden op de kalender, waarin 360 punten zijn te verdelen.

In de WK-stand staan maar liefst vier Nederlanders bij de eerste elf. Naast Herlings zijn dat Calvin Vlaanderen (vierde), Glenn Coldenhoff (zesde) en Brian Bogers (elfde). Deze drie hebben allen één of meerdere GP’s gewonnen en behoren ook op Motorsportpark Gelderland Midden tot de kandidaten voor een podiumplaats. Maar het zijn niet alleen de Nederlanders die kans maken op een hoge klassering. Met de (voormalige) wereldkampioenen Tim Gajser, Jorge Prado en Romain Febvre moet ook terdege rekening worden gehouden.

Info: boer.krabbendam@home.nl

 

MX2: Kay de Wolf tegen de Belgen

In de MX2 mag worden gerekend op een duel Nederland-België, of beter gezegd Kay de Wolf tegen de Belgen. Alle veertien GP’s van dit jaar zijn gewonnen door Kay de Wolf of één van de drie Belgen, Liam Everts en de broers Lucas en Sacha Coenen. De Wolf zegevierde zes keer, Liam Everts twee, Lucas Coenen vier en Sacha Coenen twee. Al vanaf de eerste Grand Prix – de door hem gewonnen GP van Argentinië – gaat Kay de Wolf aan de leiding. Voorafgaand aan de GP van Zweden van komend weekend heeft De Wolf een voorsprong van 65 punten op Lucas Coenen, zodat het zeker is dat De Wolf als leider naar Arnhem komt. Rick Elzinga is bezig met een goed seizoen. In de GP’s van Portugal en België werd hij totaal tweede. Een derde podiumplaats in Arnhem voor Elzinga behoort zeker tot de mogelijkheden.

 

WMX: zekere winst Lotte van Drunen?

Vooraf mag worden verwacht dat er in de WMX, de damesklasse, mag worden gestreden om de tweede plaats. Voor de winst lijkt slechts één vrouw in aanmerking te komen: de dan net 17 geworden Lotte van Drunen. Vorig jaar was ze oppermachtig in beide manches. De vrouwen hebben slechts zeven wedstrijden. Daarvan is Arnhem de zesde. Aan de top van het klassement is het buitengemeen spannend: Van Drunen leidt met een voorsprong van drie punten op de 18-jarige Spaanse Daniela Guillén. Mocht Van Drunen inderdaad nu ook weer twee keer winnen dan gaat ze met een voorsprong van minimaal negen punten naar de slotwedstrijd in Turkije. Van Drunen mag hopen dat Lynn Valk (derde in de stand) de Spaanse achter zich zal weten te houden. Voormalig wereldkampioen Nancy van de Ven beëindigde vorig jaar na en zware val in de Franse GP haar carrière. Ze komt in Arnhem nog eenmaal aan de start voor haar afscheidswedstrijd.

Info: boer.krabbendam@home.nl

 

EMX125: wie stopt Noel Zanocz?

De vierde klasse is de EMX125, een wedstrijd tellend voor het Europees kampioenschap. Twee Nederlanders gaan proberen klassementsleider Noel Zanocz uit Hongarije het leven zuur te maken. Dat zijn Gyan Doensen en Dani Heitink. Na zeven van de elf wedstrijden bezet Doensen de tweede plaats en staat Heitink achtste. Begin juli werd Zanocz in Heerde wereldkampioen 125cc.

 

Wedstrijdindeling en punten

Op zaterdag beginnen de trainingen met vrije trainingen. Daarna volgen tijdtrainingen. Voor de WMX en de EMX125 bepaalt de uitslag van de tijdtraining de startopstelling. Deze beide klassen rijden hun eerste manche zaterdagnamiddag en hun tweede manche op zondagmorgen. Voor de MXGP en de MX2 volgt na de tijdtraining een kwalificatierace. De uitslag daarvan bepaalt de startopstelling. Maar de uitslag telt ook mee voor het wereldkampioenschap, omdat de eerste tien worden beloond met WK-punten, van 10 voor de winnaar tot 1 voor de tiende plaats. De MXGP en de MX2 rijden hun beide manches zondagmiddag.

Voor elk van de vier klassen geldt dat er in de wedstrijd punten worden gegeven aan de eerste twintig rijders. De winnaar krijgt 25, nummer twee 22, nummer 3 20, nummer 4 18 en dan vanaf de vijfde plaats (16 punten) met één aftellend tot de twintigste plaats. Voor de bepaling van de eindstand tellen alle resultaten. Voor de uitslag van een GP tellen de punten van de kwalificatierace niet mee, slechts de punten van de beide manches bepalen de GP-uitslag. Bij een gelijk aantal punten is de betere uitslag van de tweede manche doorslaggevend.

 

Het circuit

Motorsportpark Gelderland Midden is een betrekkelijk nieuw circuit, dat is ontstaan na het verdwijnen van de crossbanen van Arnhem en Harskamp. De baan is zeer overzichtelijk voor het publiek. Vanaf twee tribunes is een nog beter zicht op de baan. Nieuw dit jaar zijn kleine betonnen verhogingen waarop de toeschouwers kunnen staan, zodat ze op druk bezochte gedeelten over de mensen die voor hen staan kunnen kijken. Motorsportpark Gelderland Midden ligt iets ten noorden van Arnhem, aan de A50, de autosnelweg Arnhem-Apeldoorn.

 

Tekst – Jan Boer