15.9 C
Amsterdam
20 september 2024
Motocrossplanet
Home » Herlings en De Wolf schitteren in Belgische GP

Herlings en De Wolf schitteren in Belgische GP

Drie weken voor de Nederlandse motorcross Grand Prix in Arnhem hebben Jeffrey Herlings (MXGP) en Kay de Wolf (MX2) laten zien dat ze in bloedvorm verkeren. Beiden waren oppermachtig in hun klassen. Maar ook de andere Nederlanders kwamen in Lommel sterk voor de dag.

De Grand Prix van Lommel was de dertiende uit een serie van twintig. Een deel van de rijders kijkt uit naar deze wedstrijd, een groter deel zou graag zien dat Lommel van de kalender verdwijnt. Het diepe zand doet een aanslag op de conditie van de rijders. Wie zich daar niet thuis voelt zou deze wedstrijd liever aan zich voorbij laten gaan.

Nederlandse crossers zijn opgegroeid in het zand en komen in Lommel altijd uitstekend voor de dag. Het begon al op zaterdag. Jeffrey Herlings reed een geweldige kwalificatie, maar leek de met grote voorsprong leidende Jorge Prado niet te kunnen bedreigen. Herlings beschikt altijd over een ijzersterk eindschot en wist de Spanjaard toch nog tot op een paar meter te naderen.

Prado, die al zijn halve leven in de buurt van Lommel woont, staat bekend om zijn geweldige starts. Dat demonstreerde hij in beide manches, maar beide keren moest hij het hoofd buigen voor Herlings, die in de slotfase per ronde seconden sneller was dan Prado, die telkens tweede werd. Herlings: “Nadat ik Jorge voorbij was heb ik de race gecontroleerd. Veel gescoord dit weekend, het gaat steeds beter.”

In de WK-stand blijft Herlings op de derde plaats, maar het verschil met koploper Tim Gajser is geslonken tot 38 punten. Prado heeft nog slechts veertien punten meer dan Herlings.

Calvin Vlaanderen reed een uitstekende eerste manche en werd daarin derde. Door valpartijen bleef hij in de tweede race steken op de twaalfde plaats. Hij bezet nog steeds de vierde plaats in het klassement. Glenn Coldenhoff en Brian Bogers reden twee goede races.

Info: boer.krabbendam@home.nl

Vooraf werd in de MX2 gerekend op een strijd tussen Kay de Wolf en de Belgische rijders, van wie de meeste kansen aan Lucas Coenen werden toegedacht. Coenen begon op zaterdag goed en werd tweede in de kwalificatierace na lang in gevecht te zijn geweest met De Wolf. Op zondag dook de Belg meerdere keren in het zand, waardoor hij aanzienlijk minder scoorde dan vooraf gedacht. Ook Na de eerste manche te hebben gewonnen, ging het in de tweede race iets minder goed. De Wolf lag er twee keer naast, maar dat had geen al te grote gevolgen, want hij kwam sterk terug en wist nog tweede te worden achter de Duitser Simon Längenfelder. De Wolf: “Ik maakte gelukkig geen grote fouten. Ik ben tevreden over mijn uitslagen.” De Wolf leidt het klassement vanaf de eerste Grand Prix en heeft nu een voorsprong van 65 punten op Coenen. Een week voor Arnhem (17 en 18 augustus) wordt de Zweedse GP verreden. Wat de uitslag daar ook mag zijn, zeker is dat De Wolf in Arnhem met de rode leidersplaat aan de start komt, want per GP zijn er maximaal 60 punten te verdelen.

Naast De Wolf stond Rick Elzinga als tweede op het podium. Hij finishte als tweede en vierde en verstevigde daarmee zijn zevende plaats in de stand. Jens Walvoort scoorde ook in deze GP twee keer, hij werd elfde en tiende.

 

De volledige uitslagen en WK-standen zijn te vinden op https://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx